Formex och Svenska Moderådet

Som föreläsning nummer två under Formex dagarna lyssnade vi till Lotta Ahlvar från Svenska Moderådet. Hon talade om trendspaning 2010. Hon hade delat upp det i tre olika grenar av trender som är på ingående och kallade dem:

Le Studio

New Order

Enginereed Chroma

 

Föreläsningen var intressant att lyssna på men mycket mer leende, igenkännande nickningar än förtjusande nyheter vad mig beträffar. Men absolut inspirerande.

Nedan följer lite anteckningar från föreläsningen.

 

 

Le studio

Ateljétrenden. Kännetecknas av ateljémiljöer, råa, kreativa miljöer och exempelvis orangerier.

Stilen är surrealistisk, absurd och kreativ. Konstnärsinfluenser så som surrealismen och Dali samt impressionismen och Picasso.

Lotta nämnde filmpremiären av Alice i underlandet med inspirationen till te-party och cupcakes trenden som sköljer över oss. Hon tipsade även om butiker som Prickig Katt i Göteborg och Alfies Antique Market i London.

 

New Order

Översätts lite halvofficiellt med Nyvanlig.

Här handlar det om saker vi känner igen. Nostalgi. Helylle-mode, kollektiva vågen, material som canvas och trä, surdegshiptern och ett mer poetiskt tänkande. Ekologiskt, Enkelt och Basic. Patinerat och råa material. Snäll naturlig färgskala.

Laserat trä kommer tillbaks och gärna då i antifärger såsom lysgrönt eller turkos. Funktioner är viktiga. Detsamma med ”gör det själv”-produkter såsom egen tillverkade korsstygnstavlor och virkning. Lotta nämnde även premiären av Vildingarnas land som en del av denna trend.

 

Enginereed Chroma

En trend av mer kalkylerad färglära som för tankarna till Bauhaus.

Blå är en starkt kommande färg. Likaså färgsättning av hem på ett lite annorlunda sätt såsom färgsättning av tak eller infällning av genomgående "band" runt rummet etc. Lotta visade här bilder på en färgsättning av ett uppmärksammat café i London som även Per Nimer, chefsdesigner på Akzo Nobel, visade på en föreläsning min sista dag på utbildningen till Inredare med säljkompetens. Föreläsningen då handlade om hur man arbetar med kulör och trender i färgens värld.

Caféet har en tokigt stressande inredning med linker och ytor färgade i vitt, svart, blått, rött och gult. Nu har jag tyvärr varken namn eller bild från caféet men jag ska göra mitt bästa för att ta reda på det.

Färgsättningen inom enginereed chroma drar i alla fall tankarna inte bara mot bauhaus utan även mot 80-talet. Ränder, rutor, post-its, colorblock, färgspectra, linjaler och geometriska former.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0